Helsesystemet

Helsesystemet her er noe helt annet en det vi har i Norge. Det er opp til flere ganger jeg er blitt rystet over hvor lite som blir gjort med pasienter. Av og til kan det virke som om legen vet hva han driver paa med.

Min oppgave på jobben er ganske simpel til det jeg er vant til. Det er å måle blodtrykk, puls, vekt og temperatur. Men jeg får vært med på å ta hiv-tester, blodprøver, rensing av sår, sette infusjon og diverse.

Det er fire hendelser som har satt spor i meg. Det var den ene gangen da en liten gutt på sirka seks år kom til sykehuset våres med onkelen sin. Han hadde blitt slått og sparket på skolen. Gutten var medtatt, svimmel og hadde vondt i magen. Jeg fikk målt pulsen, vekten og temperaturen hans, og han ble videre sendt til legen. Han var inne hos legen ca 2 minutter, så kom han ut og fikk tildelt medisin og sendt hjem. Det stakk innvendig da han ble sendt hjem. Hva om han ble påført en indreblødning eller noe etter julingen han hadde fått? Skulle medisinen hjelpe denne lille gutten?

Andre hendelsen var da det kom en gutt i 20 årene med akutt brystsmerter. Han var kort pustet og klaget over sterke smerter midt i brystet. Han var inne hos legen i 5 minutter, og fikk tildelt medisin og sendt hjem. Noe sånt hadde nok ikke skjedd i Norge. I Norge hadde de satt på ekg og tatt masse prøver til de fant ut årsaken til smertene.

Tredje hendelsen er en eldre indisk dame på 60-70 år som har fått abscess i sin venstre tommel. Hun begynte å komme til oss for noen uker siden fordi hun hadde ett sår som var betent.  Såret hennes blir bare blir større og større. Såret er nå på 3-4 cm, lukter vondt, og vokser seg oppover håndleddet.. Og det eneste legen gjør er å rense det og sende henne hjem igjen? Lurer litt på hvordan dette kommer til å endeL

Den fjerde hendelsen er en jente på 14 år som har var kjempe slapp, svimmel, hodepine, smerter i kroppen, kvalme og feber. Jeg målte blodtrykket hennes, og den var helt ned på 70/30mmhg. Tenkte, hvordan klarer hun å stå oppreist. Jeg har aldri målt så lavt blodtrykk på en pasient før. Jeg gikk direkte til labratoriet mannen og sa ifra at pasienten har veldig lav blodtrykk og må få infusjon snarest. Jeg gikk til labratorie mannen istede for legen, fordi jeg stoler på kunnskapen hannes mer en legen. Han støttet jenta til pasient rommet og tok masse prøver av henne. Det viste seg at hun hadde masse malaria. Han på labben sa at han aldri hadde sett så mye malaria på en pasient. Hun jenta lå cirka en-to timer på pasient rommet uten noen tiltak iverksatt før legen sendte henne videre til sykehuset. Fikk vondt i meg at hun verken fikk infusjon eller smertestillende den tiden hun var hos oss.

Det kommer og går pasienter innom sykehuset våres hverdag. De fleste er der for å sjekke seg for malaria, og meste parten har ikke noe. De vil bare ta malaria test fordi de føler kanskje litt hodepine eller svimmelhet.

I Norge har vi graviditetstest på apoteket, her har de ikke det. Så de som vil vite om de er gravide må til oss for å ta urin prøve. Det er like artig hver gang man får se reaksjonen demmes når de får resultatet, noen blir kjempe skuffet og lei seg og noen kjempe glade..

Jeg er glad for at jeg bor i Norge. For et godt helse tilbud vi har!!  Hvis noen blir akutt syke, skadde eller livløse så har vi alltid helsepersonell som kommet til plassen du er for å behandle og gjøre sitt beste. Vi trenger ikke være redde for å bli syk eller skade oss noen gang, fordi vi har som oftest hjelp i nærheten. Folkene her har ikke førstehjelps kunnskap, så de vet ikke hva slags tiltak de skal iverksette hvis det skulle skje noe.Om en pasient her får stans hjemme så er det ikke håp. Det er en ambulanse bil i Tanga, men de gir ingen behandling og de har ingen hjertestarter.

Jeg har ikke mye lyst å bli syk her. Hittil har jeg berget meg, bare hatt litt magetrøbbel (noe som er helt vanlig), lavt blodtrykk og små syk av Lariam tab som jeg tar mot Malaria.liten pasient som er aa sjekker malaria


jeg kjeda meg en dag, og dro til labben og tok all slags test. her er hiv testen. Negativ :)


labb mannen sjekker om jeg har malaria, negativ!


labb mannen prover aa fikse vifte til meg.


janne besoker jobben min. Og tar malaria prove og sjekker blodsukkeret.


verts mora mi maatte holde babyen mens mamman var aa tok blodprove.
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Linn-Marita

Linn-Marita

22, Karasjok

Hei! Jeg heter Linn og skal til Tanzania i 5 mnd. Der skal jeg jobbe som frivillig

Kategorier

Arkiv

hits